Archiv Konference COMSOL Multiphysics 2019

KONFERENCE COMSOL MULTIPHYSICS 2019

Letošní ročník Konference COMSOL Multiphysics se odehrál opět v Bořeticích na Moravě, tentokrát v termínu 23.-24.5. 2019. Stejně jako každý rok jsme se s některými účastníky setkali již ve středu 22. května. Konferenční program navštívilo 60 účastníků (o 15 více než vloni) z nichž více než polovina přicestovala ve středu, kdy byla na programu procházka po vinicích pana Jambora. Na(ne)štěstí se středa nesla ve znamení deště, takže jsme skončili ve sklípku, kde je stále krásné počasí. Na čtvrteční snídani tak bylo jasně vidět, kdo dorazil již ve středu.

Čtvrteční program zahájilo tradiční úvodní slovo a představení novinek v produktech COMSOL Multiphysics, COMSOL Server a nově také COMSOL Compiler. Dopoledne následoval workshop o Simulaci cívek a bezdrátového přenosu energie. Po obědě jsme se dočkali prezentace zvaného hosta, který byl tentokrát z daleka. Hostem byl aplikační inženýr Jonas Lejon přímo ze švédské vývojářské firmy COMSOL AB. Prezentace „Multiphysics Modeling and Simulations“ byla přínosem zejména pro uživatele software COMSOL Multiphysics. Zájemci o software oceňovali kontakt s někým napojeným na vývojáře kódu. Jonase vystřídal kolega Matouš Lorenc, který na workshopu ukázal jak rozpohybovat sítě v COMSOL Multiphysics. Odpolední program zakončil opět Jonas velmi detailně zpracovanou přednáškou o kontaktních úlohách ve strukturální mechanice, kterou ocenili všichni uživatelé simulující pružnost a pevnost. V následných diskuzích se Jonas věnoval modelům našich zákazníkům a konzultacím se zájemci o simulace v COMSOLu.

Program konference se naplno rozproudil ve čtvrtek večer, kdy jsme opět (tentokrát již v plném počtu) navštívili 330 let starý vinný sklípek „U Jamborů” v Bořeticích. Kdo nikdy nenavštívil naši konferenci, nepochopí. Zhruba v půl druhé ráno jsem byl svědkem naprosto neřízených diskuzí mezi biomechaniky, elektroinženýry, výpočtáři dekontaminace půd, strojaři počítajícími strukturální mechaniku nebo proudění či převodovky. Zkrátka interdisciplinární řízená degustace s neřízenou zábavou a desítkami rozhovorů na různá témata. Kolem druhé ráno jsme sklípek zavírali, ale někteří účastníci pokračovali v diskuzi na hotelových pokojích. Věděli jste například, že červeným vínem politá košile lze vyčistit vínem bílým?

Páteční program tvořilo 12 přednášek našich uživatelů, další 2 se do programu nevešly a vyjdou v článku na našem blogu. Přednášky byly na vysoké úrovni. Pokryly téměř celé spektrum oborů, které COMSOL nabízí v podobě modulů. Od numerické analýzy elektronového mikroskopu přes simulace sycení bentonitu, modelování tepelných účinků elektroporačního procesu na živou tkáň, simulace ve výkonové elektronice, modelování elektrické aktivity srdce nebo simulace NV Diamond Quantum chipu. Po přestávce pokračovaly příspěvky laser-tkáňové interakce, samo-uspořádaný a laditelný koloidní vlnovod jako gradientní čočka, šíření mikrovln, simulace deformačního pole v okolí V-pit defektů, simulace elastoplastických napětí při tribologické zkoušce a skvělá přednáška o simulaci vodního čerpadla. Většinu příspěvků si můžete prohlédnout v naší galerii. Poslední den konference letos zakončil minikurz o vícefázovém proudění, kde bylo nastíněno, co se skrývá za jednotlivými algoritmy pro tento typ simulací.

Bylo nám velkou ctí vidět pokrok, jaký naši uživatelé díky nástrojům COMSOL ve svých oborech učinili. Je to odměna za naši službu v podobě technické podpory, kterou bereme velmi vážně. Děkujeme všem prezentujícím a každému účastníkovi za skvělou atmosféru, kterou letos vytvořili.

Na shledanou na konferenci COMSOL Multiphysics 2020.
Martin Kožíšek